Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Φαβορί και ντέρμπι στις 11 περιφέρειες

ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΟ ΣΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ Ν.Δ., Η ΑΤΤΙΚΗ. Φαβορί και ντέρμπι στις 11 περιφέρειες. Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ Το αλεξίπτωτο Σγουρού στην Αττική και οι περιφέρειες Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, που χρωματίστηκαν πράσινες από την πρώτη Κυριακή, μαζί με τη μεγάλη αποχή που κράτησε εκτός... συστήματος ψηφοφορίας κατά βάση θυμωμένους και άρα αρνητικούς κυρίως προς το κυβερνών κόμμα πολίτες, ήταν το μήνυμα της κάλπης την πρώτη Κυριακή.

Τα δεδομένα έτσι όπως αποτυπώθηκαν στις κάλπες στον πρώτο γύρο έδωσαν «καθαρά» δύο περιφέρειες στο ΠΑΣΟΚ: την Κρήτη (50,23%) και το Νότιο Αιγαίο (50,90%). Στις υπόλοιπες 11 τον αριθμό περιφέρειες δεν εκλέχτηκε περιφερειάρχης, καθώς κανείς δεν συγκέντρωσε το πολύτιμο και προαπαιτούμενο 50% συν ένα.

Οι κάλπες έδωσαν βέβαια την ευκαιρία να καταγραφούν επακριβώς οι δυνάμεις των σχηματισμών που διεκδίκησαν τις περιφέρειες και να βγουν σε πρώτο επίπεδο ορισμένα πολιτικά συμπεράσματα. Με βάση τα ποσοστά που «κράτησαν» τα δύο μεγάλα κόμματα στις περιφέρειες, έχουμε μια σαφή πτώση του ΠΑΣΟΚ σχεδόν σ' όλες (σε σχέση με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2009) και αντίστοιχα μια άνοδο της Ν.Δ. που σε καμία περίπτωση δεν υπερβαίνει τις 7 μονάδες που αποτελεί την οροφή.



Κάτω από 45% και οι 2

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Αττική, όπου οι δύο μονομάχοι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., με τους εκπροσώπους τους Γιάννη Σγουρό (ποσοστό 24,06%) και Βασίλη Κικίλια (20,43%) περνούν στο δεύτερο γύρο, όμως δεν υπερβαίνουν μαζί το 45%, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά και ακριβώς επειδή η Αττική είναι η μεγαλύτερη περιφέρεια πανελλαδικά, μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για το δικομματισμό και τη μειωμένη στην πράξη πλέον δυναμική του. Στην Αττική το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται με το σαφές προβάδισμα του Γιάννη Σγουρού, που ισχυροποιείται με καταγραφή του όχι ευκαταφρόνητου 15,96% που πήρε ο ανεξάρτητος, προερχόμενος όμως από το ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Δημαράς.

Κινούμενη... άμμος οι περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, του Βόρειου Αιγαίου, της Πελοποννήσου και του Ιονίου, καθώς εκεί δεν μπορούν να υπάρξουν προβλέψεις.

Αναλυτικότερα:

* ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ: Εδώ οι δύο υποψήφιοι που μένουν για την επόμενη Κυριακή κυριολεκτικά βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, καθώς ο Αριστείδης Γιαννακίδης του ΠΑΣΟΚ έχει 41,75% και ο Γιώργος Παυλίδης της Ν.Δ. 41,08%, διαφορά μόλις 0,67%. Η αποχή που καταγράφτηκε στην περιοχή είναι 38,42%, ενώ όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις (ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ-Οικολόγοι-ΑΝΤΑΡΣΥΑ) συγκεντρώνουν 17,17%.

* ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ: Κι εδώ οι δύο πρώτοι υποψήφιοι παλεύουν στήθος με στήθος και η διαφορά τους είναι 1,96%. Ο Παύλος Βογιατζής, που υποστηρίχτηκε από τη Ν.Δ. και το ΛΑΟΣ, συγκέντρωσε 38,28% και ο Αθανάσιος Γιακαλής, που υποστηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ, 36,32%

* ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ: Από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι σε αυτή την περιφέρεια θα παιχτεί ντέρμπι, με τον Πέτρο Τατούλη, μια πολιτική φυσιογνωμία που προέρχεται από το χώρο της Ν.Δ., να αθροίζει την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ. Στο πρόσωπό του αυτή η ετερόκλιτη σύμπραξη έφερε το ποσοστό 41,74%. Από την άλλη πλευρά ο Δημήτρης Δράκος, με την καθαρή στήριξη της Ν.Δ. και προσωπικά του Αντώνη Σαμαρά (ο οποίος παραδοσιακά και από ηλικία 25 ετών εκλέγεται στην Πύλο), έδωσε σκληρή μάχη η οποία απέδωσε, καθώς συγκέντρωσε 40,92%, δηλαδή η διαφορά μεταξύ τους δεν ξεπερνά τη μονάδα (0,82%).

* ΙΟΝΙΟ: Εδώ η ιδιαιτερότητα συνυπάρχει στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος. Ο υποψήφιος με το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Μπεριάτος ήρθε δεύτερος και συγκέντρωσε ποσοστό 25,55%.Ο αντάρτης στο χώρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Καλούδης πήρε την τρίτη θέση με 19,76% και αποκλείεται από το δεύτερο γύρο. Ο Ηλίας Μπεριάτος θα μονομαχήσει με τον Σπυρίδωνα Σπύρου (ποσοστό 30,40%) τον οποίο στηρίζουν η Ν.Δ. και ο ΛΑΟΣ. Στη μάχη της επόμενης Κυριακής το κλειδί των εξελίξεων κρατά ο αντάρτης του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Καλούδης, αλλά και το ΚΚΕ με 15,30%. ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Αριστερά και ΑΝΤΑΡΣΥΑ συγκεντρώνουν 8,99%.

* ΗΠΕΙΡΟΣ: Η ασφαλής διαφορά μεταξύ των δύο (6,06 μονάδες) κάνει ισχυρότερο τον Αλέξανδρο Καχριμάνη που συγκέντρωσε 44,76% με την υποστήριξη της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ. Ο Ευάγγελος Αργύρης με το 38,70% θεωρείται δύσκολο να ανατρέψει τα δεδομένα.

* ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης έφερε ένα από τα καλύτερα αποτελέσματα πανελλαδικά για τη Ν.Δ. με 43,20%. Με τη διαφορά να βρίσκεται πάνω από το όριο ασφαλείας των δέκα μονάδων (12,52%), καθώς ο Μάρκος Μπόλαρης από το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε μόλις 30,68%, θεωρείται βέβαιο ότι η διάταξη δεν θα αναστραφεί.

* ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Φαβορί και σε αυτή την περιφέρεια η Ν.Δ., με τον Γιώργο Δάκη να συγκεντρώνει το πολύ υψηλό 46,30%, ώστε να του λείπουν κάτι λιγότερο από τέσσερις μονάδες για να κερδίσει την περιφέρεια. Αντίθετα η διαδρομή που πρέπει να κάνει ο Ιωάννης Παπαϊορδανίδης με ποσοστό 38,40% είναι αρκετά μεγάλη. Η διαφορά τους είναι 7,9 μονάδες.

* ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Ασφαλής θεωρείται και η διαφορά μεταξύ των δύο μονομάχων στη Δυτική Ελλάδα, δηλαδή 16,53 μονάδες. Ετσι ο Απόστολος Κατσιφάρας αναμένεται να παραμείνει πρώτος και να κερδίσει την περιφέρεια διατρέχοντας την απόσταση από την ασφάλεια που του προσδίδει το 43,26%. Αντίθετα ο Γιώργος Παπαναστασίου με 26,73% φέρεται αδύναμος να αντιστρέψει το κλίμα.

* ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Προβάδισμα στη Ν.Δ., καθώς ο Κώστας Αγοραστός με 38,59% ήρθε πρώτος και έπεται ο Απόστολος Παπατόλιας με 34,85%. Διαφορά στις 3,74 μονάδες.

* ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ: Μικρή η διαφορά των δύο πρωτοπόρων (3,82 μονάδες), δίνει όμως το προβάδισμα στον Κλέαρχο Περγαντά με 39,06% αντί του Αθανασίου Χειμάρα με 35,24%.

Φαβορί και ντέρμπι στις 11 περιφέρειες

Δεν υπάρχουν σχόλια: