Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Διπλές εκλογές τον Νοέμβριο? diples ekloges noemvrio

Διπλές εκλογές τον Νοέμβριο? όλο και περισσότερο ακούγεται για διπλές εκλογές το Νοέμβριο.

Διπλές εκλογές τον Νοέμβριο?
Το σενάριο των διπλών εκλογών φαίνεται να μην το έχει εγκαταλείψει εντελώς ο πρωθυπουργός και γι' αυτό έχει θέσει σε διάταξη μάχης όλο το ΠΑΣΟΚ. Αν κρίνει κανείς από το μέγεθος της κυβέρνησης, τα στελέχη πρώτης γραμμής που έβαλε σε υπουργικούς θώκους, με προεξάρχοντα τον Γιάννη Ραγκούση, που τα πήρε όλα από τους υπουργούς στο θέμα των αρμοδιοτήτων, και αναρωτηθεί επίσης γιατί στο κόμμα γραμματέας εξελέγη ο Μιχάλης Καρχιμάκης που ενώνει και κινητοποιεί, τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό πως ο Παπανδρέου δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο των διπλών εκλογών τον Νοέμβριο ή ίσως αργότερα, για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι υπάρχουν ανοχές στην κοινωνία που αντέχουν να μπουν στο δίλημμα των διπλών εκλογών. Ο Παπανδρέου δεν αποκλείει τη λήψη επιπλέον μέτρων και είναι εξαιρετικά πιθανόν να θεωρεί ότι μπορεί με το δίλημμα «ή θα κερδίσουμε όλοι μαζί ή θα βουλιάξουμε όλοι μαζί» να κερδίσει τις εθνικές εκλογές μαζί με τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, όταν μάλιστα στο ΠΑΣΟΚ βλέπουν ότι η ΝΔ δεν έχει ακόμη αναστηθεί και θεωρούν αδύνατο να προλάβει να αναδείξει ο Σαμαράς την αντιπολιτευτική του ικανότητα, αν και έχει θέσει σε εκλογική ετοιμότητα το κόμμα του, πιστεύοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να τους αιφνιδιάσει.

Στην Ιπποκράτους οι επιτελείς του νέου γραμματέα δεν θέλουν να πιστέψουν κάτι τέτοιο. Δεν το αποκλείουν όμως. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τα απώτερα σχέδια του πρωθυπουργού, ο οποίος, αν δει ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, δεν θα διστάσει να πάρει έναν ακόμη χρόνο πίστωση και να λάβει με τον αέρα του νικητή επιπλέον δυσβάστακτα οικονομικά μέτρα.

Βεβαίως το εγχείρημα θα είχε μεγάλο ρίσκο, καθώς η αντίδραση των πολιτών μπορεί να είναι απρόβλεπτη και να προκύψει από τις κάλπες αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης. Και σ' αυτό όμως το σενάριο φαίνεται ότι δεν υπάρχει αδιέξοδο. Δεν είναι καθόλου εκτός της αντίληψης Παπανδρέου το να συγκυβερνήσει όχι μόνο με τη ΝΔ αλλά και με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, αν μ' αυτόν τον τρόπο μπορέσει να δείξει πως δεν υπολογίζει το κόστος και το προσωπικό του συμφέρον αρκεί να σώσει τη χώρα από τη χρεοκοπία.

Άλλωστε, όπως πολλά στελέχη συμφωνούν, η συνεργασία με τον Φώτη Κουβέλη που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός θυσιάζοντας τον Δήμο της Αθήνας με την υποψηφιότητα του κ. Καμίνη, μη κατεβάζοντας τη Φώφη Γεννηματά που ενδεχομένως θα μπορούσε να κτυπήσει τα ποσοστά του Νικήτα Κακλαμάνη, δείχνει ότι είναι στις προθέσεις του οι συνεργασίες με άλλα κόμματα αρκεί να μην επωμισθεί ο ίδιος την ευθύνη για την ήττα. Το ίδιο φάνηκε και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου έδωσε το χρίσμα στον πρώην υφυπουργό και βουλευτή της ΝΔ Πέτρο Τατούλη, για να δείξει ότι είναι «ανοικτός» σε πολιτικά πειράματα που βγάζουν από τα στεγανά πολίτες και κινητοποιούν μεγάλες μάζες αταίριαστες μεταξύ τους, πολιτικά και ιδεολογικά.

Την ίδια ώρα κανείς μέσα στην κυβέρνηση, όσο κι αν προσπαθεί, δεν πιστεύει ότι το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα μπορεί να φέρει κάποια αποτελέσματα ορατά το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς είναι δυσκίνητο και μέχρι να αποφασίσει ο ένας υπουργός έρχεται κάποιος άλλος και θεωρεί ότι είναι δική του αρμοδιότητα η πρωτοβουλία του προηγούμενου υπουργού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι γενικοί γραμματείς που έχουν τοποθετηθεί μέσω της διαδικασίας με τα βιογραφικά γελούν καθώς περιμένουν τις νέες ηγεσίες που επέλεξε ο πρωθυπουργός στα υπουργεία τους να πιάσουν χαρτί και μολύβι. Κάθονται με σταυρωμένα χέρια, περιμένοντας τους υπουργούς που περιμένουν κι αυτοί με τη σειρά τους, προκαλώντας ατέλειωτα αρνητικά σχόλια για την κατάσταση και τις επιλογές του Παπανδρέου. Μάλιστα ορισμένοι από τους γενικούς γραμματείς επικοινωνούν με τα τριψήφια μεταξύ τους και ρωτά ο ένας τον άλλον αν χειρίζεται κάποια υπόθεση ή αν ασχολείται με κάτι και η συνήθης απάντηση είναι ότι δεν έχουν... δουλειά πέρα από το να ενημερώσουν τους νέους υπουργούς και υφυπουργούς.

Επίσης παρατηρείται το εξής φαινόμενο. Οι νέοι υπουργοί δεν θέλουν να έχουν στα υπουργεία τους γενικούς γραμματείς των προηγούμενων υπουργών, που τοποθετήθηκαν με τη διαδικασία του opengov, και τώρα αναζητούν άλλα πρόσωπα της εμπιστοσύνης τους για να στελεχώσουν τα υπουργεία τους, ή προσπαθούν να κάνουν «τράμπα» με τον προηγούμενο υπουργό τους γενικούς γραμματείς μήπως και τρέξουν κάποια νομοθετική πρωτοβουλία στο υπουργείο τους.

Πάντως από το Μαξίμου υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, να αλλάξουν δηλαδή οι γενικοί γραμματείς, καθώς η διαδικασία με την οποία επελέγησαν δεν προβλέπει ότι κάθε φορά που αλλάζουν υπουργοί ή υφυπουργοί θα αλλάζουν και οι γενικοί γραμματείς.

Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και με την ανεύρεση γραφείων. Στα υπουργεία όπου τοποθετήθηκαν πάνω από ένας υφυπουργός ή και αναπληρωτής υπουργός, μέχρι τώρα αναζητούν γραφεία για να καθίσουν και δεν βρίσκουν. Όλη η εβδομάδα πέρασε με την αναζήτηση γραφείων και την κατασκευή νέων με προκάτ κατασκευή ώστε να χωρέσουν οι ίδιοι και οι συνεργάτες τους. Πάντως και αυτή η εβδομάδα πέρασε χωρίς καμία δουλειά, ενώ ο χρόνος τρέχει και το Μνημόνιο έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις μέρα με την ημέρα. Υπάρχει κίνδυνος να πέσουν έξω στις στοχεύσεις και αυτό φαίνεται πολύ καθαρά από το άνοιγμα στα έσοδα που διευρύνθηκε το τελευταίο διάστημα.

Και μέσα σε όλα αυτά ο πρωθυπουργός αναχώρησε για την Αμερική ώστε να κάνει επαφές στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κάτι που σχολιάζουν αρκετοί υπουργοί ειρωνικά, αμφισβητώντας την πρόθεσή του να ασχοληθεί με τα καθημερινά ζητήματα της κυβέρνησης, έχοντας χρίσει «αντ' αυτού» τον Γιάννη Ραγκούση για να αντιμετωπίζει τα ανοικτά μέτωπα. Ακόμη κι αυτό δεν το είδαν με καλό μάτι υπουργοί που θεωρούν ότι ο Παπανδρέου εκχώρησε πολλές αρμοδιότητες στον υπουργό Εσωτερικών κι αυτό θα έχει αποτέλεσμα το επόμενο διάστημα να προκληθούν τριβές μεταξύ υπουργών που δεν συμφωνούν με την επιλογή του. Αν και όλα θα κριθούν στην πράξη, οι ανησυχίες των στελεχών της κυβέρνησης είναι έντονες, καθώς φαίνεται να μην τους πείθουν οι κινήσεις και οι επιλογές του Παπανδρέου στο ξεκίνημα του βαρύ πολιτικού χειμώνα που έρχεται.




ΔΙΠΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: